Terug naar boven

Over ons

Met veel enthousiasme en passie zijn wij begonnen met de verkoop van (H)eerlijke paling aan particulieren en restaurants. De paling is afkomstig uit de kwekerij van Harm, hij kweekt paling sinds 1996. De paling uit de Groesbeekse kwekerij wordt geëxporteerd  door heel Europa, maar er was weinig van terug te vinden in de regio. Sinds mei 2015 is daar verandering in gekomen en is de (H)eerlijke paling nu ook voor u te koop.
Het besef dat de natuurlijke voorraad aan paling belangrijk is, heeft onze aandacht. Vandaar ook dat wij ons richten op het traject duurzaam ondernemen.

Samenwerking

VIS-ionair werkt uitsluitend met paling uit de kwekerij van de familie Wijnhoven.
Onze paling wordt op traditionale wijze gerookt bij onze “huisroker” in Volendam volgens een meer dan 100 jaar geheim procedé. Aquacultuur Groesbeek, VIS-ionair en onze huisroker zijn aangesloten bij DUPAN en SEG gecertificeerd. Aquacultuur Groesbeek is tevens aangesloten bij NeVeVi.

DUPAN (Duurzaam Palingfonds Nederland)
hetgeen staat voor Duurzaam Paling Fonds Nederland heeft een internationale navolging gekregen. In het voorjaar 2016 is in de Duitse sector dezelfde wijze van fondsenwerving ingevoerd als in Nederland. Omdat het Duurzaam Paling Fonds daarmee een internationaal karakter krijgt, zal de naam wijzigen in “Een Stewardship Fund (ESF). Dit merk zal in de toekomst in hel Europa onder die naam worden gevoerd. Tevens zijn de bedrijven SEG gecertificeerd. SEG staat voor Sustainable Eel Group. Onderzoek wijst uit dat de palingstand de afgelopen decennia een dalende trend liet zien. Hoofdoorzaak: jonge paling kan het voedselrijke zoete water in ons land niet of nauwelijks bereiken, terwijl geslachtsrijpe exemplaren niet kunnen uittrekken naar zee om naar hun paaigebied op de Atlantische Oceaan te gaan. Met het project ‘Paling Over De Dijk’ helpt DUPAN meer dan alleen een handje. Vele miljoenen palingen worden uitgezet om de palingstand te verbeteren. Zo kan men paling verantwoord eten. Want met deze maatregelen en een goed gecontroleerde duurzame visserij kan men nu en in de toekomst blijven genieten

SEG (Sustainable Eel Group)
SEG bestaat uit gerenommeerde palingwetenschappers en milieuorganisaties, zoals Environment Agency en Association of Rivers Trust. SEG is vertegenwoordigd in vrijwel alle Europese landen waar paling voorkomt.
Op dit moment zijn alle NeVePaling Leden SEG-gecertificeerd en worden zij door de NVWA gecontroleerd op traceerbaarheid van hun productDierenwelzijn in gevangenschap. Zij kregen deze certificering na een strenge audit van het onafhankelijke, Britse certificeringsbureau MacAlister Elliott and Partners (MEP). Stichting DUPAN heeft de certificering gecoördineerd.
Daarnaast stelt de standaard eisen aan de palingpopulatie in het vangstgebied van paling.
Nederlandse palingkwekerijen kweken in recirculatiesystemen, waardoor een controleerbaar, beheersbaar en duurzaam procede ontstaat. Paling kan hierdoor onder goede klimatologische omstandigheden worden gekweekt tot een kwalitatief hoogwaardige consumptievis. Daarbij verdienen gezondheid van de vis en dierenwelzijn bijzondere aandacht.