Terug naar boven

Educatie

Op deze pagina vind je informatie voor spreekbeurten en leuke weetjes over het mysterieuze leven van de paling.

Naast informatie kan je ook lesmateriaal over paling bestellen. Het lespakket is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs.
Aan de orde komen onder meer wat deze vis zo bijzonder maakt en hoe wij het voortbestaan van palingen kunnen veiligstellen.
Het lespakket bestaat uit 25 leerling werkbladen en 1 docenthandleiding.
Het pakket is gratis af te halen bij VIS-ionair. Wilt u dit pakket per post ontvangen dan zijn de bezorgkosten voor uw rekening.

Er bestaat ook de mogelijkheid om deze les uit te besteden aan VIS-ionair. Na de les kan er op verzoek een aquarium in de klas geplaatst worden waar pootaal in zwemt. De kinderen verzorgen de pootaal zelf en deze wordt na enkele weken door de kinderen “uitgezet” in de natuur. Zo helpen de kinderen mee aan het herstel van de palingstand.

Vragen over Paling


Een paling is een vis met en slangvormig lichaam, hij heeft een bruine/grijzige kleur. Hij heeft een lage rugvin en schubben. De schubben kan je bijna niet zien omdat zijn huid slijmerig is, daardoor is de paling glad. Hij kan wel 1 meter lang worden. Hij is niet gevaarlijk

Palingen eten kuit van andere vissen, muggenlarven, wormen en andere kleine waterdieren (waterpissebedden en garnalen). Als de paling groter zijn dan eten zij kleine visjes.

Palingen worden geboren in de Sargassozee. Als ze geboren worden noemen wij het glasaal, dat komt omdat ze zo doorzichtig als glas zijn.

Dat ligt in een gebied in de Atlantische Oceaan. Het gebied is net zo groot als heel Europa.

Ja, de paling keert altijd terug naar de Sargassozee. Als de paling nog een glasaal is, dan zwemt hij naar de kust. Deze reis duurt ongeveer 2 jaar. Als de paling geslachtsrijp zijn, dan zwemmen zij weer terug naar de Sargassozee

De oudste paling werd 88 jaar

Het klinkt gek, maar kleine palingen kunnen zelf hun geslacht veranderen. Je kan het verschil bijna niet zien als ze klein zijn. De grootste en dikste palingen zijn altijd vrouwtjes

Ja, ieder land eet wel paling. In Japan eet men de meeste paling. In Nederland is paling een delicatesse. Wij kennen de paling als gerookte paling.

Paling bevat veel omega 3 vetten en die zijn goed voor je hersenen. Je wordt er dus SLIM van!

Vul een schone emmer met 4 liter koud water en roer hier 300 gram zout doorheen tot het zout is opgelost. Of het zout genoeg is kun je testen met een stukje geschilde aardappel. Als dit blijft zweven in de zoutoplossing is het zoutgehalte goed. Als de aardappel naar de bodem zinkt moet er al roerend nog wat zout bij totdat het zweeft. Anders doe je er wat water bij.
De schoongemaakte paling doe je nu in de emmer met pekelwater en je zorgt dat de paling goed onder blijft in het zoute water door er iets op te leggen, een deksel bijvoorbeeld. Na 30 minuten kan je de paling eruit halen om te rijgen en uit te laten lekken.

Gerookte paling is al geconserveerd en daardoor buiten de koeling (in vetvrij papier) 2 dagen houdbaar.
In de koelkast is de gerookte paling 3 tot 4 dagen houdbaar. Let op: De gerookte paling droogt door de werking van de koelkast wel uit. Hoe langer je de paling bewaard des te groter de kans is dat de paling
indroogt. Het vet in de paling voorkomt dit enigszins. Het visvlees kan korreliger van structuur worden als je de paling langer laat liggen. Echter als de paling vacuum verpakt is, kan deze 2 weken in de koelkast
bewaard worden.
Gerookte paling kan ingevroren worden en is dan 2 maanden houdbaar in vriezer. Ik raad het niemand aan want de smaak gaat flink achteruit. Het vel van de gerookte paling na het invriezen en weer ontdooien kan een bijsmaak aan het palingvlees geven.

Benodigdheden
600 gram zout
Rookkast;
Rookpennen;
Houtblokken (beukenhout, eikenhout of iepenhout).

U neemt 8 liter water en 600 gram zout. U zorgt dat het zout goed oplost in het water. U neemt de voegt de paling in het water toe en laat ze ongeveer 10 uur in het pekelbad liggen.

Steek de rookpen goed door de kieuwdeksel van de palingen. Zodat deze tijdens het roken niet van de rookpen afvallen.

U kunt nu de rookpennen in de rookkast plaatsen. Let hierbij op dat de paling niet tegen elkaar hangen als deze in de rookkast worden geplaatst.

Plaats het hout in de rookkast. Let op dat u enkel onbewerkt hout gebruikt. Het hout mag dus niet geïmpregneerd of iets dergelijks zijn.

De paling is nu nog niet droog. U maakt een vuurtje van ongeveer een graad of 80/90 en laat de paling net zolang drogen tot het huidje niet meer plakt en aanvoelt als een krant. Daarbij is de temperatuur inmiddels weer teruggelopen tot 60 graden.

Na het drogen van de paling begint het roken en garen. De rookkast wordt voorzien van nieuw hout. U stookt de rookkast weer op naar ongeveer 70/75 graden. U zorgt dat er voldoende hout is toegevoegd zodat er flink wat rook vrij kan komen. Dan sluit u de kast af en zal het vuur doven en gaan roken.

Elke 10/15 minuten even controleren hoe het ervoor staat met de paling en of ie al een mooi kleurtje krijgt. Daarbij lettend op de temperatuur van de rookkast die wel op 70 graden moet blijven.

Als de paling een mooie kleur heeft en u kunt ze in knijpen tot de graat is de paling gaar. U kunt ze uit de rookoven halen en eventueel even laten nagaren.
De paling kunt u laten nagaren in een vetvrij papier, zodat het velletje mooi los komt (gebruik hiervoor geen kranten) Na ongeveer een half uur kunt u genieten van (H)eerlijke paling